Tuore ravitsemustieteen väitöskirja paljastaa, että Suomessa on puutetta D-vitamiinista. Lähes puolet suomalaisista saa vitamiinia liian vähän.
Tilanteen korjaamiseksi tutkija ehdottaa, että D-vitamiinia lisättäisiin useampiin elintarvikkeisiin. Näin vitamiinin saanti kasvaisi todennäköisesti tasaisesti koko väestössä.
Vaikka Suomessa ruokaa ja juomaa kulutetaan "energianäkökulmasta" liikaa ts. energiaa saadaa yli tarpeiden, D-vitamiinia saadaan liian vähän. Vähäinen D-vitamiinin saanti heijastuu muun muassa luuston kuntoon.
Toimiakseen D-vitamiini tarvitsee iholle auringon valoa. Toisaalta melanooman välttämiseksi ruskettumista ei pidetä suositeltavana. Ja kas, jälleen on ristiriitainen tilanne, mikä on terveellistä ja mikä ei. Kultainen keskitie.
perjantai 13. kesäkuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Kaikille suomalaisillehan suositellaan muulloin kuin kesäaikana ottamaan D-vitamiinitabletteja. Itse karsastan tablettien syömistä (syön silti) ja toisaalta myös sellaista "kansan tekemistä terveemmäksi" lisäämällä ties mitä ruoka-aineisiin. Jälkimmäinen tapa kuitenkin takaa paremmin D-vitamiinin saannin, koska kovin moni ei rupea popsimaan pillereitä, uskon.
Talvella tehty etelänmatka täyttää d-vitamiinitarpeen muutamaksi viikoksi, mutta silloin pitäisi matkustaa kerran kuussa, eikä siinä olisi järkeä ajankäytöllisesti tai ekologisesti ajatellen.
Tärkeää asiaa, mutta yhden korjauksen esittäisin: D-vitamiini ei tarvitse auringonvaloa toimiakseen. Auringonvalon merkitys on siinä, että sen avulla iho valmistaa itse D-vitamiinia. Suomessa aurinkoa ei elimistön D-vitamiinintarpeen kannalta kuitenkaan saada tarpeeksi kuin kesällä, loppuvuosi tarvitaan D-vitamiinilisää. Kesällä auringon määrä voisi riittääkin, mutta ihosyöpävaaran takia lienee nykyään viisaampaa pysytellä varjossa ja syödä D-vitamiinivalmisteita.
Lähetä kommentti