lauantai 1. maaliskuuta 2008

Ruokakulttuurin professori ei ole ravitsemusasiantuntija

Ruokakulttuurin professuuri on päätetty perustaa Helsingin yliopistoon. Hienoa!

Yllättävää on professuurin sijainti: käyttäytymistieteen laitos. Ilmeisesti vanha opettajankoulutuslaitos tms. Ravitsemustieteen osastolta olisi kyllä löytynyt vankkaa ruokakulttuurin asiantuntemustakin, mutta ruokaan liittyvät asiat on jostain syystä päätetty hajauttaa. Johtuneeko ravitsemustieteen tiedekunnasta: maatalous-metsätieteellinen, joka ei kovin kultturellilta kuulosta. Maanviljelyyn ja tukiaisiin sen helpommin yhdistää.

Suomalaisen ruokakulttuurin pönkittäminen on mainittu uuden professuurin yhdeksi perustamissyyksi. Toivottavasti uudesta oppisuunnasta ei kuitenkaan muodostu kansallismielistä hehkutusta. Ruoka on kulttuuria - eläköön monikulttuurisuus!

Perinteisesti kulttuuritieto tallennetaan kirjoihin. Nähtäväksi jää heijastuuko kulttuurin edistäminen käytännön keittokirjoihin asti. Toivottavasti. Kun professuuri on sijoitettu kotitalousopettajien luokse, mahdollisuudet keittokirjojen laadun parantamiseen pitäisi ainakin olla hyvät.

Ei kommentteja: