perjantai 27. kesäkuuta 2008

Juomat lihottavat ja pilaavat hampaat

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut pellossa eläville kansalaisille juomia koskevan tiedotteen. Tiedotteessa suositellaan nautittavaksi nesteitä päivittäin 1 - 1,5 litraa. Parhaaksi mahdolliseksi janojuomaksi nimetään vesijohtovesi.

Päivitäiseen käyttöön soveltuvan vesijohtoveden lisäksi vihreää valoa näytetään rasvattomalle ja vähärasvaiselle maidolle ja piimälle, kahville, teelle sekä täysjyvätuoremehulle (1-2 desiä/päivä). Kaikkia muita juomia (esim. vishyt, limonadit, urheilujuomat, hyvänolon juomat, perusmehut, energiajuomat, smoothiet, alkoholijuomat) suositellaan nautittavan harvemmin.

Suomen kansa lihoo. Juomat on tunnistettu yhdeksi lihomisen syyksi. Ryystämällä saadaan lähes huomaamatta runsaita määriä kaloreita. Yksi desi täysjyvätuoremehua sisältää noin 50 kcal, rasvaton maito ja piimä noin 30 kcal (+ välttämättömiä ravintoaineita). Tästä huolimatta tuoremehuja usein luullaan kevyiksi ja erityisen terveellisiksi vaihtoehdoiksi.

Lapsilta ylenpalttinen juominen tiputtaa kohta hampaat. Lasten näkee harvoin juovan ykkösvaihtoehdoksi nimetty vesijohtovettä. Ei kuulosta erityisen trendikkäältä. Miten hammas- ja painoystävällisten juomien imagoa saataisiin nostettua? Drink a lake or river...
Hammasasiantuntija toivoo, että juomille kehitettäisiin samankaltainen "hammasystävällinen" merkintä kuin ruokien Sydänmerkki.
Tuttavani pitää työpöydällään (siroa) puolentoistalitran vedellä täytettyä pulloa. Kun pullo on tyhjä töistä lähtiessä tyhjä, nesteitä on varmasti juotu riittävästi.


http://wwwb.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta/vrn_250608.pdf

5 kommenttia:

annika kirjoitti...

Outoa, että teetä ja kahvia suositellaan. Olen kuullut, että jokaista kahvi- ja teekuppia kohden pitäisi juoda vähintään samanlainen määrä vettä, koska edellä mainutut juomat poistavat nesteitä kehosta tehokkaasti.

K.K. kirjoitti...

Kiitos palauteesta! :) Uskoisin, että tässä on haluttu lähinnä ottaa kantaa. Tuskin ajatus on yllyttää juomaan kahvia tai teetä. Näiden juomien kielteiset vaikutukset arvioitaneen vain terveydelle suhtellisen pieniksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenhän kasvismaidot sijoittuvat tässä suosituksessa vai onko niiden olemassaoloa edes huomioitu?

annika kirjoitti...

Maustamattomat kasvimaidot eivät sisällä sokeria, joten en uskoisi niiden olevan hampaille niin haitallisia kuin sokeroidut mehut yms. Sen sijaan maustetut soijamaidot ja perus Alpro Soya sisältävät sokereita.

Anonyymi kirjoitti...

Kasvismaitoja ei ole erikseen mainittu. Niiden koostumus ei ole suoraan verrannollinen maidon kanssa (esim. kalsium, D-vitamiini, B-vitamiinit).