perjantai 13. kesäkuuta 2008

D-vitamiinia lisää!

Tuore ravitsemustieteen väitöskirja paljastaa, että Suomessa on puutetta D-vitamiinista. Lähes puolet suomalaisista saa vitamiinia liian vähän.

Tilanteen korjaamiseksi tutkija ehdottaa, että D-vitamiinia lisättäisiin useampiin elintarvikkeisiin. Näin vitamiinin saanti kasvaisi todennäköisesti tasaisesti koko väestössä.

Vaikka Suomessa ruokaa ja juomaa kulutetaan "energianäkökulmasta" liikaa ts. energiaa saadaa yli tarpeiden, D-vitamiinia saadaan liian vähän. Vähäinen D-vitamiinin saanti heijastuu muun muassa luuston kuntoon.

Toimiakseen D-vitamiini tarvitsee iholle auringon valoa. Toisaalta melanooman välttämiseksi ruskettumista ei pidetä suositeltavana. Ja kas, jälleen on ristiriitainen tilanne, mikä on terveellistä ja mikä ei. Kultainen keskitie.

2 kommenttia:

annika kirjoitti...

Kaikille suomalaisillehan suositellaan muulloin kuin kesäaikana ottamaan D-vitamiinitabletteja. Itse karsastan tablettien syömistä (syön silti) ja toisaalta myös sellaista "kansan tekemistä terveemmäksi" lisäämällä ties mitä ruoka-aineisiin. Jälkimmäinen tapa kuitenkin takaa paremmin D-vitamiinin saannin, koska kovin moni ei rupea popsimaan pillereitä, uskon.

Talvella tehty etelänmatka täyttää d-vitamiinitarpeen muutamaksi viikoksi, mutta silloin pitäisi matkustaa kerran kuussa, eikä siinä olisi järkeä ajankäytöllisesti tai ekologisesti ajatellen.

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeää asiaa, mutta yhden korjauksen esittäisin: D-vitamiini ei tarvitse auringonvaloa toimiakseen. Auringonvalon merkitys on siinä, että sen avulla iho valmistaa itse D-vitamiinia. Suomessa aurinkoa ei elimistön D-vitamiinintarpeen kannalta kuitenkaan saada tarpeeksi kuin kesällä, loppuvuosi tarvitaan D-vitamiinilisää. Kesällä auringon määrä voisi riittääkin, mutta ihosyöpävaaran takia lienee nykyään viisaampaa pysytellä varjossa ja syödä D-vitamiinivalmisteita.